Marijke van Uden

Marijke van Uden op bariton- en altsaxofoon

Het zal ongeveer tien jaar geleden zijn dat Marijke door de toenmalige baritonsaxofonist werd gevraagd om stand-in voor hem te zijn bij The Ballroom Syncopators. Regelmatig ging ze naar de repetities, speelde af en toe mee met een optreden en uiteindelijk werd ze invaller voor de tenorsaxofonist. Corona gooide roet in het eten en er werd geruime tijd niet meer gespeeld. Toen dat allemaal voorbij was en we de draad weer konden oppakken is er een nieuwe samenstelling ontstaan met muzikanten die er al bij waren en een aantal nieuwe muzikanten. De muzikaal leider vroeg haar om voor vast te komen spelen, zowel op baritonsaxofoon als op altsaxofoon. Dat was niet tegen dovenmans oren gezegd. 

Toen haar kinderen de leeftijd kregen om ze naar de muziekschool te laten gaan, was voor haar ook het moment aangebroken om iets met muziek te gaan doen. Hoe kon zij ze anders helpen? Op blokfluit begonnen en na een aantal jaren overgestapt naar de altsaxofoon. Al snel een saxofoonkwartet opgericht, want daar had ze haar zinnen opgezet.

Maar..zonder baritonsaxofoon miste je toch wel iets aan de klankkleur! Dus flink sparen en uiteindelijk een nieuwe baritonsax gekocht en daarmee verder lessen gevolgd op de Muziekschool. Door de muziek heeft ze veel leuke mensen leren kennen en  is ze op veel plaatsen geweest, zowel in binnen als in het buitenland. Ook heeft ze leuke reizen gemaakt met een tiental projectorkesten, telkens onder leiding van een andere dirigent. Diverse workshops gevolgd en muziekweken. Ze heeft twee keer een masterclass gevolgd bij het Aurelia Saxofoon Kwartet en een aantal jaren in een Tango orkest gespeeld.

Een keer per jaar organiseert ze een bariton-saxofoondag samen met een collega en daarvoor bewerkt ze zelf de muziek. Momenteel speelt ze  nog steeds in twee saxofoon kwartetten: Het Saxofoonkwartet Tango & Zo en Het saxofoonkwartet Ottomani. Sinds acht jaar speelt ze bij het orkest van het RSO Midden-Brabant en sinds 2 jaar in het RSO ensemble. Binnen het RSO is er een fanfare opgericht: en daar speelt ze op de altsaxofoon en brengen ze regelmatig serenades bij feestelijkheden. Ruim vijf jaar geleden is Trio H2M opgericht. 2 Eagle blokfluiten met baritonsaxofoon. De muziek bewerken ze zelf en ze treden regelmatig op voor ouderen.

Marijke gaat altijd met veel plezier naar de repetities van The Ballroom Syncopators, omdat het heerlijke muziek is om te spelen, maar zeker ook omdat de sfeer heel fijn is.