Mail ons

 


Tjitse Letterie
viool

Tjitse Letterie (Den Haag, 15 december 1961) zeurde vanaf zijn vierde bij zijn ouders om vioolles. Eindelijk werd hij als zesjarige naar het Haags Conservatorium gestuurd om daar les te krijgen van een vioolsstudent, die moest leren lesgeven.

Tien jaar later was hij heftig aan het puberen en liep van huis weg om in een kraakpand te gaan wonen. Hij voorzag in zijn levensonderhoud door viool te spelen in restaurants en cafés.
In een Ierse pub werd hij benaderd door Rory Gallagher om met hem en zijn band wat te jammen. Hij wist niks van rockmuziek en begon pas in zijn luxe hotelsuite in het Bel-air hotel, die overigens bezaaid was met lege whiskyflessen, te vermoeden, dat dit zo’n popidool moest zijn. Later dat jaar toen hij door Europa rond liftte, kwam hij nog terecht bij de popgroep “Gong” in zuid Frankrijk nadat hij een korte tijd met een stel zigeuners door het toenmalige Joegoslavië had rondgetrokken.

Toen hij ontdekte dat het krakersleven ook z’n keerzijde had, ging hij terug naar huis en maakte zijn school af. Daarna ging hij naar de vooropleiding van het Haags Conservatorium om een jaar later bij Lev Markiz te gaan studeren. Ofschoon zijn lessen op zolder ten huize van Karel van het Reve heel gezellig waren (gelardeerd met borsjt en vodka), voelde Tjitse zich toch wat onzeker over zijn vioolspel en ging om raad bij zijn oude viooljuf. Deze nam vervolgens contact op met Lev, wat leidde tot twee echtscheidingen, één nieuwe verhouding en het voortijdige einde van zijn studie aan het Haags conservatorium. Uiteindelijk heeft Tjitse zijn diploma voor Uitvoerend Musicus behaald in Rotterdam bij de Russische violist Zino Vinnikov.